otrdiena, 2016. gada 6. decembris

Ādu dīrāšana un ģērēšana (teorija)

Tikai nejaušības pēc uzgāju labu video, kurā uzskatāmi parādīts, ko un kā dara, lai no mataina gaļas gabala iegūtu skaistu, saimniecībā izmantojamu “audumu”. Tā kā man bija truši ar smuku apmatojumu un arī aitu lopi, kas kaut kad kaujami, loģisks paliek spriedums, ka ādas, lai tās nebūtu jāmet mežā, gudrāk saglabāt. Kā? To mēs uzzināsim šai rakstu sērijā.
Zināms, ādu ģērēšana ir māksla, kuru senie cilvēki piekopa ļoti labi, māksla, ar kuru mūsdienās vairs nodarbojas tikai retaisCits uzskata, ka darbs par sarežģītu, ka ādu ģērēšana neatmaksājas vai ka nepieciešamās ķimikālijas pašreizējajos apstākļos atrodamas problemātiski. Mēģināšu apgāzt visus šos priekšstatus pati pašrocīgi kādu ādu arī izģērējot. To darīšu bez senseja, kas zin' knifus, kas un kā, taču izmantošu labu, netā atrodamu pamācību, kuru šeit arī ielikšu. Lai šis raksts būtu pamācošs un cilvēkiem ģērēšanas zināšanas sniedzošs, tiks atklātas arī ģērēšanai nepieciešamās ķimikālijas un vietas, kur tās nopērkamas. Priecāšos, ja raksts kādam būs palīdzējis ādu ģērēšanas jautājumos. Un ļoti ceru, ka mans eksperiments necietīs fiasko.

Video un nepieciešamās sastāvdaļas

Šis ir aitādu ģērēšanas video, kuru ņēmu par pamatu ādu ģērēšanai. Uzskatu, ka, ja šādi iespējams ģērēt aitādas, tad tā iespējams ģērēt noteikti arī citas ādas. Youtube lapā zem video arī aprakstā minētās sastāvdaļas ādu ģērēšanai. Šeit saraksts un vietas, kur šīs sastāvdaļas nopirku es:
  • Sāls (parastais jebkurā pārtikas veikalā nopērkamais vārāmais sāls)
  • Washing soda (burtiski tulkojot, “mazgājamā soda”. Goglēju un sapratu, ka tas ir nātrija karbonāts jeb kalcinētā soda; tātad ķimikālijas. Mana goglēšana turpinājās, līdz atradu divus interneta veikalus, kas nodarbojas ar sadzīves ķīmiju ražošanu un izplatīšanu. Te viena interneta adrese un te otra . Savus pulverīšus pirku no pirmās, cenas demokrātiskas, apkalpošana ļoti fiksa un laipna; par otru veikalu to gluži nevarētu teikt.
  • Neatsfoot oil (tulkojumu neatradu, taču goglējot sapratu, ka tas ir kāds smērs, kas paredzēts ādas apaviem un ādas izstrādājumiem, noteikti meklējams kādā zirglietu veikalā, taču sevi neapgrūtināju ar pārlieku lielu izmeklējumu, gāju vieglāko ceļu; eļļa lēta, taču par piegādi izmaksāju mazo kapitālu. Nākamo reizi, ja gadījumā savajadzēsies šo līdzekli, jāmeklē vieglāki/lētāki ceļi.)
  • Saddle soap vai glycerine soap (aprakstā pie video teikts, ka arī šis produkts jāmeklē zirdznieku veikalos. Glicerīna ziepes ir dabiskas ziepes. Es pirku no ēbeja glicerīna ziepju bāzi, kas arī izmaksāja mazo kapitālu, taču vēlāk atradu, ka ziepju bāze (kas teorētiski ir arī pašas ziepes) ir nopērkamas arī Latvijā atrodamajos veikalos. Par reklāmu neviens man nemaksā, taču man patika šis un šis. Tiesa gan, nezinu, cik šīs ziepju masas efektīgas, jo es izmantoju ķīniešu mājaslapu.)
  • Oxalid acid (vēl viena ķimikālija, kuru google.lv man izmeta kā skābeņskābi. Atkal izmantoju jau Latvijā atrodamo ķimikāliju veikalu pakalpojumu. Tiesa, šī skābe sanāca mazliet dārgāka, bet vēl pieņemami.)

Ģērēšanas process:
  1. Dīrātas ādas saglabāšana pirms ģērēšanas. Saglabā sālot. Ar sāli bagātīgi ieziež jēlo ādas pusi un noliek stāvēt vietā, kur labi tiek klāt gaiss. Sālīta āda nebojājoties stāv līdz pat divām nedēļām. Pēcāk uzzināju, ka ādas iespējams saglabāt arī saldējot. Šādā gadījumā ādu uzglabāšanas laiks ir neierobežots. 
  2. Tauku, gaļas un visa liekā noņemšana no dīrātās ādas; arī lieko ādas gabalu nogriešana. Video redzams, ka pirms šī posma sākšanas, sāls tiek noskalots no ādas. Tiek uzsvērts, ka viss liekais daudz labāk iet nost no mitras (nevis apkaltušas) ādas, tāpēc visa liekā nost noņemšanas posmā var izmantot ūdeni ādas samitrināšanai.
  3. Apmatojuma patīrīšanas posms. Jau pieminētajā video šā posma nav, taču, ja ādas ir netīras ar  gružiem, tad šo gružu vairums ir jāizlasa/jāizķemmē tieši tagad.
  4. Ādas stāvināšana sāls un skābeņskābes ūdenī; un izskalošana Siltam ūdenim pievieno sāli un skābeņskābi. Video bija pateikts, ka katriem diviem galoniem (galons ir ap trim četriem litriem, pēc teiktā - divi galoni, tātad ap astoņiem litriem ūdens) ūdens, pievieno 1 kilogramu sāls un vienu glāzi skābeņskābes. Izmaisa, lai pievienotās sastāvdaļas sāk šķīst un iegremdē ādu. Ādu šajā šķīdumā atstāj uz kādām trim dienām, katru dienu apmaisot.
  5. Ādas mērcēšana kalcinētās sodas šķīdumā 3 stundas; un izskalošana. Video aprakstā teikts, ka nepieciešama viena glāze kalcinētās sodas uz katru spaini ūdens. Šis posms ir nepieciešams, jo attaukos ādu.
  6. Ādas mazgāšana ar līdzekli, kas paredzēts vilnas mazgāšanai, un rūpīga izskalošana. Saprotu, ka tas nepieciešams, lai aitāda beidzot taptu tīra no kakiņām, urīniņiem un citiem netīrumiņiem. Vilna jāmazgā ar līdzeklis, kas paredzēts vilnas mazgāšanai - ar lanolīnu saturošu līdzekli. Un te, starp citu, diezgan interesants raksts par vilnas izstrādājumu mazgāšanu.
  7. Ādas žāvēšana. Kad āda izstāvināta nepieciešamajos šķīdumos un izmazgāta ar mazgāšanas līdzekli, ādu žāvē. Nespaida, neņurca, negludina, neizgriež un neizspiež centrifūgā. Vienkārši paņem slapju un pakar, lai notek un lai sāk žūt. Klipā teikts, ka žūšana aizņems nedēļu vai divas. 
  8. Ādas ieziepēšana ar glicerīna ziepēm. Samitrina sūklīti, ziepes un aidā – ar sūklīti pa ādas tumšo, cieto pusi. Visu rūpīgi izberž. Klipā teikts, ka ziepes palīdzēs absorbēt eļļu.
  9. Ādas iesmērēšana ar Neatsfoot oil.  Ar otiņu iesmērē ādā eļļu, uzmanīgi un kārtīgi, katru milimetru, katru krociņu.
  10. Beidzamais posms - Ādas apmatojuma izķemmēšana, lai āda ir pufīga un skaista. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru