svētdiena, 2015. gada 18. janvāris

Pāris fakti par ožu, smakām un suni

Reiz lasīju vienu gudru grāmatu, kurā smalki tika izķidāta suņu ožas funkcija, galvenās atšķirības no cilvēka ožas maņas un tas, cik parareāli milzīgu lomu suņa dzīvē aizņem deguns. Jā, oža ir daudz reižu būtiskāka par redzi, kas suņiem nemaz tik laba nav. Ko vēl jēdzīgu izlasīju? Suņiem piemīt vairāku desmitu reižu jaudīgāka ožas funkcija kā cilvēkam, bez tam suņi ne tikai spēj saost, bet arī noglabāt smaku kaut kur degunā un caur smaku iegaumēt, kas ar to asociējas. Vēl būtiski uzsvērt, ka ne vienmēr tas, kas liekas jauki smaržojošs cilvēkam, jauks liksies arī sunim. Spēcīgi smaržojošs šampūns, smaržas vai ziepes sunim nepavisam nepatiks. Cilvēku un suņu domas sakrīt dažos jautājumos par ēdienu, piemēram, cepts vistas stilbiņš liekas patīkama smaka abiem, turpretī, mēslu smaka, vecu konservu vai pūstošas gaļas smaka sunim būs īsts baudījums. Un vai ziniet, suņi ne tikai labprāt osta šīs preteklības, bet arī pagaršo un pat “iesmaržinās” ar viņām. Reiz pati no kādas suņsaimnieces biju dzirdējusi, ka tās suns regulāri pārvelkas mājās, izvārtījies miskastēs. Pati nesen piedzīvoju, ka Roda draudzene atnāca sētā izsmērējusies liellopu mēslos. Pretīgi. Bet suņiem patīk šīs smakas. Un kas varbūt jaukāks par Chanel5 aromātu?
Lai arī Roža, paldies dievam, mēslos man nevārtās, arī viņam ir saglabājušies šādi tādi interesanti piedzīvojumi ar smakām. Klasiskais joks – kad es kaut ko ēdu, viņš skatās, ostās, laizās un tecinās ar savām siekalām. Jūt. Grib.
Vēl esmu ievērojusi, ka nepatīkamu, ļoti spēcīgu aromātu ietekmē suns šķauda. Tāds līdzeklis, piemēram, ir mašīnas stiklu tīrīšanai paredzētais šķīdums. Vienmēr, kad tas tiek izsmidzināts un smaka ieiet salonā, suns šķauda.
Otrs interesantais sīkumiņš, kas apstiprina faktu, ka sunim saostās smakas nonāk degunā uz notestēšanu un atmiņai, ir tas, ka suns kasa degunu. Vienmēr, kad lakoju nagus, šis sēž kaut kur gultā. Kā smaka tiek līdz sunim, viņš sāk šķaudīt, ar ķepu kasīt degunu un šļūkt pa segu, kā mēģinādams no elpceļiem izdzīt briesmīgo smakas monstru.
Ejot pastaigās, es bieži skatos tikai uz Rožu, kur viņš iet, ko dara, uz ko skatās. Tādos mirkļos esmu ievērojusi, ka viņš pārsvarā kustās, ostīdams zemi, smakas. Viņš varētu būt īsts dzinējsuns, jo, kā izrādās, meklēt un saost, ir viena no viņa mīļākajām padarīšanām. To apstiprina arī rotaļas ar bumbu. Bieži vien mantiņu iemetu sniegā vai nezālēs un suns nespēj to pamanīt. Tādos mirkļos viņš ilgi ostās, ostās un nebeidz ostīties, kamēr mantu atradis. Mazais ostītājs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru